Paikallissi houkutuksi eli made in Uusikaupunki tai hyvi lähel

Sain tässä taannoin vinkin kertoilla vähän, mitä paikallisia tuotteita Amalindan valikoimasta tällä hetkellä löytyy. Aivan loistava idea, kiitos siitä! Alusta asti olen halunnut pitää valikoimassa edustettuna myös paikallisia tuotteita niin paikkakuntalaisten kuin matkailijoidenkin iloksi. Paikallisuus sopii monin tavoin Amalindan ideologiaan, sillä nämä tuotteet ovat samalla myös eettisesti valmistettu, työlainsäädännön ja muidenkin lakien mm. Suomen ympäristölainsäädännön mukaisesti. Monet paikallistuotteista on valmistanut myös pienyrittäjä, joten myyntitulo ei mene kasvottomalle suuryhtiölle vaan yleensä taustalla on yhden ihmisen taitavat kädet. Usein myös kyseiset tuotteet ovat tekijänsä näköisiä eli ne erottautuvat massatuotannon halpatuotteista niin laadultaan kuin olemukseltaankin.

PikkuPala

Tuotenimen PikkuPala takana häärii uusikaupunkilainen Päivi Kurkilahti, jonka taitavista käsistä syntyy erilaisia hauskoja ja persoonallisia tuotteita kierrätyskankaista. Voit siis nähdä esimerkiksi mummolasta tutun verhokuosin vaikkapa olkalaukussa! Suloiset laukut, kestokassit, toilettilaukut ja vetoketjupussukat sopivat moneen käyttöön niin itselle kuin lahjaksi. Nostalgisten hetkien ohella myös kankaiden kierrätyskäyttö tuo ekologista lisäarvoa sitä arvostavalle asiakkaalle. Sitä paitsi, usein kangasta saattaa olla vain yhteen tuotteeseen riittävä pikku pala. Eli suurin osa tuotteista on myös aivan uniikkeja! Tarvittaessa tuotteita syntyy myös asiakkaan mittojen mukaan tai omaa materiaalia hyödyntäen.

Nahkapaja Enne

Kauniit ja värikkäät Siipi- ja Sulkakorvakorut ovat varmaankin uusikaupunkilaisen Nahkapaja Ennen tunnetuimmat tuotteet. Kevyet, kasviparkitusta kotimaisesta poronnahasta käsityönä tehdyt korvakorut hurmaavat väreillään ja sirolla mallillaan. Toiset asiakkaat viehättyvät klassisen mustista siivistä, kun taas värien ystävään vetoavat vaikka keväisen keltaiset versiot. Nahkapajaa pyörittää Sanna Tuominen, joka on ideoinut laajan valikoiman kauniita nahkakoruja, mutta paljon myös muita nahkatuotteita. Sanna koruissa usein teemana on luonto, kuten erilaiset lehdet ja värimaailma noudattelee vuoden kulkua. Meillä jatkuvassa valikoimassa ovat Sannan tuotannosta pääasiassa korut.

Johanna K. Design

Johanna Österman suunnittelee ja valmistaa läheisessä saaristokunnassa, Taivassalossa värikkäitä ja käytännöllisiä neuletuotteita pääasiassa naisille ja lapsille. Erityisesti tuotteista on mainittava aikuisten huikeat villahousut. Arvostan suuresti, että tähän totiseen maailmaan voi luoda jotain niin ilahduttavaa, kuin esimerkiksi porkkanakuosiset villahousut. Voiko aamulla tulla muuta kuin hyvälle tuulelle kiskaistessaan sellaiset jalkaan? Päämateriaalina neuleissa on luomumerinovilla sekä kesäkaudella myös luomupuuvilla. Tuotteille onkin ominaista hauskat kuosit, humoristisuus, iloiset ja rohkeat väriyhdistelmät. Tuotannon hukkapaloista syntyy veikeitä ekoleluja, joiden mukana tuleva tarina ilahduttaa niin lapsia kuin aikuisia.

Johannan tuotteet ovat todellisia tiedostavan kuluttajan vaatekaapin helmiä. Esimerkiksi neuletunika ei ole mikään yhden sesongin hankinta, vaan siitä on käyttäjälleen iloa vuodesta toiseen! Itse olen koeajanut ahkerassa työkäytössä jo useammankin tunikan tässä muutaman vuoden sisällä ja kaikki ovat aivan kelpoisia edelleen! Kun tässä vaatekauppaa pyörittäessä on tullut monenlaista tekstiiliä vastaan, on upea nähdä vielä nykypäivänä aidosti ”monivuotinen” vaate! Mielellään tässä kohtaa aina muistuttelen, että kun alkaa laskea vaatteen hintaa per käyttökerta, mikä onkaan se edullisin vaihtoehto…

TunneSivellin

Uusikaupunkilaisen TunneSiveltimen Henna Ääritalo on ollut usein mukana tapahtumissamme taiteillen kasvomaalauksia tai sielunkuvia. Aihepiirit kumpuavat usein luonnosta ja erilaiset lintu- ja eläinaiheet puhuttelevat monia. Hennan tuotteista meillä on myynnissä ihastuttavat postikortit, eli lahjaostoksilla löydät meiltä koko paketin aina onnittelukorttia myöten. Osana Amalindan omaa uniikkia ilmettä, olen halunnut Henna maalaamia töitä myös liikkeen sisätiloihin. Niinpä pukukopissa asiakkaita ilahduttavat kaunis paratiisilintu ja veikeä kettunen ja upea fenikslintu liihottelee myös puodin seinällä. Tämä upea lintu komeilee myös tämän artikkelin pääkuvassa.

Muusa

Kalantilaislähtöinen Muusa-tuotteiden ompelija Saija Vainio vaikuttaa nykyään Turussa. Pukuompelijan käsistä syntyy myös välillä tuotteita meille myyntiin, kuten veikeät majakka—aiheiset pikkuhousut lapsille ja naisille. Pöksyjä koristaa käsinpainettu majakka ja väritys on iloisen merihenkinen. Lisäksi meillä löytyy myös Saijan tekemiä tuubihuiveja sekä täysin kierrätysmateriaalia olevia vauvan ruokalappuja. Viime joulun aikaan saimme ilon myydä myös vähän erilaisia, kierrätyskankaisia retrotonttulakkeja.

Nystad Sauna Co.

Suurimmalle osalle ihmisistä löylytuoksuista tulee mieleen nestemäiset saunatipat. Nystad Sauna Companyn idea lähti alun perin omatekoisista löylytuoksupusseista, joita Tanja Harilainen valmisti kuivatuista koivunlehdistä ystävänsä kanssa kavereilleen. Suomalainen saunakulttuuri, suomalaisen kesäsaunan tunnelma ja vahva ekologinen ajattelutapa ovat kulmakivinä yrityksen taustalla. Tällä hetkellä yrityksellä on kolme erilaista saunatuoksuvaihtoehtoa: koivu, koivu ja minttu sekä koivu ja laventeli.

Saunatuoksujen raaka-aineet ovat kokonaan kotimaisia ja täysin biohajoavia pakkausta myöten. Kylmäkuivattu koivurouhe ja yrtit kerätään lappilaisista ja euralaisista metsistä ja alihankintatyössä mukana ovat myös paikalliset toimintakeskukset.

Tässä siis tämän päivän tilanne paikallisten tuotteiden osalta. Tervetuloa ihastelemaan ja valikoimaan omasi joko puotiin tai somen välityksellä. Näitä paikallisin voimin syntyneitä tuotteita suosittelen asiakkaille aina aivan erityisellä lämmöllä. Aivan ihastuttavia tuotteita niin itselle, lahjaksi tai tuliaiseksi. Uskotaan että elämää on myös koronan jälkeen ja pääsemme myöskin yhdessä kehittelemään lisää ilahduttavia, persoonallisia ja täydestä sydämestä tehtyjä tuotteita kaikkien meidän iloksi!

Valoisaa kevään jatkoa! Kiitos kun ostat sydämellä!

toivottelee Amalindan kauppias Tanja