Hiusten kasvivärjäys

Amalindan kaupallinen, mutta toivon mukaan myös informatiivinen kirjoitus.

Miksi itse alun perin innostuin hiusten värjäämisestä kasviväreillä? Itselläni on taustalla erilaista allergiaa ja atopiaa ja aika ajoin iho heittäytyy todella ongelmalliseksi. Samaan aikaan, kun olen oppinut luonnonkosmetiikan vaihtoehdosta ihonhoidossa, olen myös halunnut vähentää turhien synteettisten kemikaalien kuormitusta kehossa.

Lähes kaikissa synteettisissä hiusväreissä on käytetty kemikaalia nimeltä PPD, joka voi ennalta varoittamatta aiheuttaa vakavan allergisen reaktion. PPD eli parafenyleenidiamidi johdannaisineen on vahvasti herkistävä värikemikaali, jolle ei ole toistaiseksi löydetty yhtä tehokasta korvaajaa. Se imeytyy hiuksista verenkiertoon ja sitä kautta voi aiheuttaa pahimmillaan hengenvaarallisen reaktion. Kamalaa, onneksi myös melko harvinaista. Samaan aikaan on myös syytä huomata, että myös kasvivärien ainesosille on mahdollista olla allerginen. Blogitekstin tarkoitus ei ole pelotella, vaan kertoa mahdollisimman neutraalisti, miksi itse päädyin valitsemaan nimenomaan hiusten värjäämisen kasviväreillä.


Olin muutaman vuoden kokonaan värjäämättä hiuksia. Oma, hiekan värinen hius kuitenkin kaipasi jotain piristystä. Tutustuin ja lueskelin kokemuksia erilaisista kasviväreistä ja päädyin tällä hetkellä ehkä markkinoiden tunnetuimpaan ja suosituimpaan kasvivärismerkkiin Cultivator’s. Olen itse käyttänyt tätä värisarjaa nyt noin vuoden ajan ja ollut lopputulokseen oikein tyytyväinen. Tyvikasvu ei erotu aivan yhtä selkeästi kuin synteettisiä värejä käyttäessä, vaan väri haalistuu aavistuksen ajan myötä. Kasviainesosat myös hoitavat hiusta eikä värin huuhtelun yhteydessä tarvita erillistä hoitoainetta. Väri kehittyy ja syvenee hiuksissa vielä seuraavat 48 tuntia värjäämisen jälkeen eli sen ajan pitäisi malttaa olla hiuksia pesemättä.

Hiusväreissä, kuten muissakin tuotteissa, viherpesu on yleistä eli markkinoinnilla ja tuotekuvilla luodaan käsitys luonnonmukaisuudesta. Cultivator’s sarjan värit ovat 100% kasvipohjaisia ja luomusertifioituja, dermatologisesti testattuja ja taustat ovat muutenkin kunnossa. Vaikka värin levitys on varsinkin pitkään hiukseen haastavampaa kuin synteettisten värien kohdalla, siitäkin selviää. Toinen selkeä ero on pidempi vaikutusaika, jopa 90 minuuttia. Se kuluu kyllä vaikka lueskellen tai kotiaskareissa ja kevyempää sävytystä kaipaavalla lyhyempikin aika riittää. Itse koen kuitenkin, että toisella puolella vaakakupissa turvallisuus, hoitavuus ja luonnollinen lopputulos painavat enemmän. Mahtavaa, että ekologisia ja silti käytettävyydeltään ja laadultaan järkeviä tuotteita löytyy nykyään myös hiusväreissä!

Kasvivärikokeilu kannattaa aloittaa suhteellisen lähellä omaa väriä olevalla sävyllä ja jatkossa siirtyä tarvittaessa vahvempiin sävyihin. Näin väri tarttuu parhaiten. Jos haluat usein vaihdella hiusten väriä radikaalisti, synteettiset värit sopivat tähän tarkoitukseen paremmin. Voimakas vaalentaminen ei kasviväreillä onnistu, mutta vaalean sävyn kirkastaminen on mahdollista. Hiusten oma pohjaväri vaikuttaa syntyvään väriin. Kasvivärit eivät värjää hiusta tasaisen monotoniseksi, vaan hiusten omat sävyerot jäävät näkyville. Lopputulos on silloin myös luonnollisen ja eloisan näköinen. Hiuslaadusta riippuen harmaiden hiusten peittäminen saattaa vaatia useamman värjäyskerran, mutta värjäyksen voi halutessaan toistaa vaikka heti seuraavana päivänä.

Nyt, kun luonnonkosmetiikka on ollut mediassa paljon esillä ja kasvivärjäyskin tuntuu hieman yleistyneen, uskalsin ottaa Cultivator’s -kasvivärit valikoimaamme täällä Uudessakaupungissa. Ne sopivat mukavasti täydentämään muuta luonnonkosmetiikkavalikoimaamme hiustenhoidon osalta. Kasvivärit löytyvät myös Amalindan verkkokaupasta. Tukena päätökselle olivat myös omat positiiviset käyttökokemukset kuukausien ajalta. Onkin ollut mukava nähdä, että melko moni on jo löytänyt kasvivärien maailmaan. Tässäpä muuten myös vinkkinä sopivaa puuhaa ja ajanvietettä, jos kotona karanteeniseinät jo uhkaavat kaatua niskaan!

Lisää tietoa aiheesta löytyy esimerkiksi Ylen artikkelista
täällä

Sekä Katja Kokon blogikirjoituksesta täällä

Voit tilata ja tutustua Cultivator’s kasviväreihin Amalindan verkkokaupassa

Rohkeasti vain tutustumaan ja kokeilemaan kannustaa
Amalindan kauppias Tanja