Onko kynsilakalla väliä??

Olin tuossa taannoin paikallisessa naisten tapahtumassa myyntipöydän kera ja lakkailin myyntipisteellä myös osallistujien kynsiä päivän hemmotteluteemaan sopien. Kertoilin siinä lakkailun lomassa vähän tuotetietoa samalla käyttämistäni Boho-kynsilakoista, joita meillä on myynnissä. Jälkeenpäin tuli mieleen avata tätä asiaa vähän laajemmaltikin. Tämäkin on ehkä sellainen asia, ettei välttämättä tule mieleenkään, kynsilakka kuin kynsilakka.

Kynsilakkahan on siitä haasteellinen tuote, että täysin luonnonaineksista sitä on ainakin tänään vielä mahdotonta valmistaa. Lakan pitäisi kuitenkin pysyä kynsissä ja kuivuakin järkevässä ajassa. Siksi parhaimmillaan 85% käytetyistä ainesosista on luonnosta lähtöisin. Luonnonkosmetiikan tuoteteksteissä vilahtelee siksi kynsilakkojen osalta yleensä maininta #7free, #8free jne. numeron vaihdellessa. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että kynsilakasta on silloin jätetty pois numeron ilmoittama määrä haitalliseksi tai allergisoiviksi luokiteltuja aineita. Tämä sama merkintätyyli on käytössä ihan yleisesti kynsilakkamerkeistä riippumatta.

Nämä määritelmät on poimittu Boho-sarjan maahantuojan, 4Dream Ky:n sivuilta:

#7FREE = EI SISÄLLÄ tolueeni, formaldehydi, diputyyli, ftalaatti, formaldehydihartsi, parabeeni, ksyleeni, kamferi. Saattaa sisältää pieniä määriä hartsia.
#8FREE = EI SISÄLLÄ tolueeni, formaldehydi, diputyyli, ftalaatti, formaldehydihartsi, parabeeni, ksyleeni, kamferi, hartsi.
#9FREE = EI SISÄLLÄ tolueeni, formaldehydi, diputyyli, ftalaatti, formaldehydihartsi, parabeeni, ksyleeni, kamferi, styreeni, bentzophenone-1
#10FREE = EI SISÄLLÄ tolueeni, formaldehydi, diputyyli, ftalaatti, formaldehydihartsi, parabeeni, ksyleeni, kamferi, hartsi, styreeni, bentzophenone-1

Osa näistä aineista on todettu hormonihäiriköiksi ja toisaalta edes kaikkia yhteisvaikutuksia ei tänä päivänä edes tunneta. Esimerkiksi muovin pehmentämiseen käytettyjä ftalaatteja on vähän joka puolella. Moni varmaan miettii, että no pöh, kynsilakkaa levitetään vain pikkuiselle osalle kehoa ja kynsien päälle. Itse asiassa kynsistä imeytyy kuitenkin lakan ainesosia myös elimistöön ja tuotetta levittäessä altistus tulee hengitysilman kautta.

No yksinkertaisinta on tietenkin olla kokonaan käyttämättä kynsilakkaa, sehän on selvä. Joskus sitä kuitenkin haluaa vähän hemmottelua, panostaa juhliin tai esimerkiksi työtilanteissa haluaa kaunistusta kynsiin. Oma näkemykseni tässä asiassa on suht maltillinen. Kemikaalien suhteenkin ihan kaikkea on nykymaailmassa vaikea välttää ja ekoilun suhteenkin eri asiat ovat eri ihmisille tärkeitä ja arvokkaita. Mutta kun tarjolla on ns. hyvis-vaihtoehtojakin nykyään, miksi ei valitsisi sellaista? Onneksi luonnonkosmetiikkapuolellakin on nyt tarjolla valikoimaa ja laatu- sekä hintahaarukkaa moneen junaan.

Jos haluat heti testata mitä juttuja tällaiset #free-lakat oikein ovat, Amalindan verkkokaupasta löydät BOHO-tuoteperheen lakat. Joukosta löytyy jopa #10free-vaihtoehtoja, kuten esim. tämä upea vihreän sävy Freedom
Verkkokauppaan

Tässä lopussa vielä muutamia tekstissä käytettyjä lähteitä, jos kiinnostut lukemaan lisää.

Aiheeseen liittyvä uutisteksti täällä

Hormonihäiriköistä esimerkiksi lisää täällä

Vielä taustatietoa mm. yhteisvaikutuksista täällä