Vähänkö siistiä!?

Pienellä paikkakunnalla ilmaisten ostoskassien mielletään kuuluvan asiaan ja näin asia on meilläkin. Tosin nykyään yhä useammin tulee kassalla kysäistyä: ”Menevätkö ostokset näin vai laitetaanko kassiin?” Ensisijainen pakkausmateriaali meillä on paperikassi ja hätävarana on myös muovipussia. Kaatosateella pyöräilevä asiakas mieluusti kuskaa tuotteet muovissa ja kuivana kotiin. Yhä useammin ja useammin asiakkaalla on mukana oma kestokassi tai tuotteet kulkevat kainalossa sen kummemmin käärimättä. Likimain puolella, veikkaisin. Aivan mahtavaa!!! Mikromuovit ja ylipäänsä maailman muoviongelma on ollut tosi näkyvästi esillä eri medioissa ja miettiessäni kassakohtaamisia tässä viimeisen parin kuukauden aikana huomaan, että viesti on myös itseasiassa mennyt todella monelle perille!

On hyvinkin kaksijakoista toimia vaatealan yrittäjänä ja toisaalta haluta toimia mahdollisimman ekologisesti. Jotta toiminta kannattaa, on myytävä tavaraa. Tavaran mukana ja tuotannossa tulee paljon jätettä, myös muovia. Onneksi kiinteistössä on erinomaiset kierrätysmahdollisuudet eri jätetyypeille ja sitä hyödynnämmekin ahkerasti. Ihan siitä lähtien, että sopivan kokoiset pakkauspussit sopivat myös roskispusseiksi.

Itsenäisenä yrittäjänä voin myös valita, minkälaista myytävä tavara liikkeessä on. Siksi mahdollisuuksien mukaan suosin vaatepuolella luonnonkuituja. kotimaista lähituotantoa ja ylipäänsä tuotteita, joiden valmistajat ottavat ympäristön huomioon. Tähän tulemme jatkossa kiinnittämään entistäkin enemmän huomiota! Myymälän kalustus ja somistusmateriaali hankitaan käytettynä aina kun mahdollista. Kassatiskimme etulevynä on kotitalomme vanha väliovi – se sopii myymälämme ilmeeseen; kodikasta ja vähän hassuakin!

Eräs mielestäni tärkeä asia on myös se, että esimerkiksi asiakkaan ostama vaate on mieluisa ja tulee hänelle ahkeraan käyttöön. Kaapintäytteeksi hankittu tuote on harmittava joka kannalta ajateltuna. Siksi meille on tärkeää, että asiakas tuntee olonsa kotoisaksi hankkimassaan asussa. Kun hankittu vaate tai tuote on käytössä, sen tuotanto ja olemassaolo on kuitenkin perustellumpaa kuin kertakäyttöisen ns. turhakkeen. Meillä tuotetta voi sovitella rauhassa, jopa kotonakin, joten siinäkin mielessä kivijalkaliikkeessä voi rauhassa varmistua tuotteen mieluisuudesta ja koosta.

Onneksi markkinoilla on nykyään paljon mielenkiintoisia tuotteita, joiden elinkaari on mietitty luonnonvarojen osalta tarkkaan. Tutustuessani näihin tuotteisiin on myös ollut ilo kohdata todella paljon samanhenkisiä yhteistyökumppaneita, oppia valtavasti uutta ja luoda uusia ystävyyssuhteita. Samoin myös asiakkaiden suuntaan! Tuleehan se kestokassi unohdettua itsekin välillä matkasta eikä kukaan ole mitenkään täydellinen. Mutta pienin askelin…! On tosi hienoa kuitenkin huomata näin selkeä muutos kuluttajissa. Se innostaa myös itseä jatkamaan pieniä tekoja parempaa tulevaisuutta varten. Oletko sinä mukana??

Bookmark the permalink.

Kommentit suljettu.